FOTO: Scanpix

Kyrkans arbetsmiljö kritiseras

Svenska kyrkan har stora problem med arbetsmiljön. Systematiskt arbetsmiljöarbete saknas liksom åtgärder mot stress och för hög arbetsbelastning, konstaterar Arbetsmiljöverket som inspekterat tio kyrkor i Dalarna.

Arbetsmiljöverket har granskat arbetsmiljön inom Svenska kyrkan under en längre tid. Det har handlat om vem som har ansvaret för arbetsmiljön, vilka kunskaper och resurser som finns och om församlingarna har ett skyddsombud som företräder de anställda.

Det är ingen smickrande bild som kommer fram, och Dalarna är inget undantag. Paul Keenan, arbetsmiljöinspektör i Dalarna,  har inspekterat tio kyrkor - från Avesta i söder till Idre i norr. De vanligaste bristerna handlar om systematiskt arbetsmiljöarbete. Skyddsronder och riskbedömningar genomfördes inte regelbundet, det var oklart vem som hade ansvar för vad och det saknade åtgärder mot stress, arbetsbelastning och konflikter.

Enligt Arbetsmiljöverket har tillsynen lett till en konstruktiv dialog med kyrkans företrädare på olika nivåer och församlingarna har börjat ta itu med arbetsmiljöarbetet. I ett 20-tal fall hittills har dock förelägganden skrivits ut på grund av att brister som framkommit inte åtgärdats och verket utesluter inte att det kan bli aktuellt med vite om inget görs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista