Brandlarm skrämmer faluelever

Flera gånger den senaste veckan har barnen på Östra skolan i Falun fått dra på sig ytterkläderna och gå ut mitt under lektionerna. Orsaken har varit falska brandlarm. Ibland flera stycken per dag. Kommunen kommer att få en räkning för brandkårens utryckningar och dessutom har en del barn blivit så rädda att de inte vill gå till skolan.
- Vi har barn som inte vill gå hit och som får ont i magen. De går inte ut på rast utan sina ryggsäckar och föräldrar berättar att deras barn har mardrömmar. De blir oroliga helt enkelt, säger Ulla Åberg-Ångström, lärare i en av F1-orna på Östra skolan i Falun. Den senaste tiden har brandlarmet ofta löst ut utan anledning. För barnen har det vissa dagar inneburit att de knappt hunnit innanför klassrumsdörren förrän de måste ta på sig kläderna och gå ut igen. - Det är oacceptabelt. Jag kände inte till att problemen var så här stora, men vi måste komma till rätta med dem så fort som möjligt. Risken är annars larmen, förutom att de gör barnen oroliga, även skapar en nonchalans. Och det får inte hända att man slutar ta larmen på allvar, säger Thomas Olsson, distriktschef för Varpan, det skoldistrikt som Östra skolan Problemen härstammar troligen från en ombyggnation av Östra skolan, och Stefan Blomqvist på kommunfastigheter säger att man nu kommer att se till att installatören av systemet att åtgärda problemen med brandlarmet omedelbart. Och han räknar också med att kommunen kommer att skicka räkningarna för utryckningarna vidare till installatören. När Radio Dalarna besökte Östra skolan var många barn inne på fritidsavdelningen. Många av dem har mått dåligt på grund av brandlarmen. - Jag tycker det är läskigt när det går så många larm, och jag vill att de ska byta larm , säger Carolina Bjerknesli, 7 år. Emir Hadrovic, 5,5 år, tycker också att det är läskigt när larmen går. - Jag blir lite rädd att komma till skolan och har haft mardrömmar, säger Emir. - Jag är rädd när det piper för då tror jag att det brinner, säger Sejla Papic, 6 år. Och Paula Wingqvist, 7 år, har fått ont i magen av de frekventa brandlarmen. Men mitt i all rädsla så ser ändå läraren Ulla Åberg-Ångström att larmen i alla fall har fört något positivt med sig. - De har fått väldigt bra träning i att utrymma lokalerna, säger Ulla Åberg-Ångström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".