Trumpetaren Agnas i Solistprisfinal

Tre bläckblåsare gjorde upp om det nyinstiftade Svenska Solistpriset i Stockholms konserthus under onsdagskvällen. En av de tre var trumpetaren Joakim Agnas som växte upp i Leksand. Han framförde solostycket Solus av Stan Friedman, men vann inte finalen.

Trombonisten Håkan Björkman blev den förste att vinna Svenska Solistpriset. Förutom Håkan Björkman hade tubaisten Sami Al Fakir och trumpetaren Joakim Agnas gått till final. Trots att Joakim Agnas inte vann så säger han att han är supernöjd med sitt spel under kvällen.

– Jag skulle gärna ha vunnit hundratusen kronor, men vad gör man, säger Joakim Agnas.

Joakim Agnas är född och uppvuxen i Leksand. Han har fått sin utbildning vid Ingesunds folkhögskola i Arvika för Arnulf Nilsen samt vid Musikhögskolan i Stockholm.

Joakim Agnas har spelat i Stockholms samtliga orkestrar och är idag solotrumpetare i Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm. Han skriver även musik och har en jazztrio, Trio X, tillsammans med sina bröder.

Vinnaren Håkan Björkman är solotrombonist i Kungliga Hovkapellet men också i andra orkestrar och med turnéer i både Europa och USA i bagaget. Så här lät juryns motiveringen:

”För teknisk briljans parad med intuitiv stilkänsla. Han visar en stark scennärvaro, är orädd, dynamisk och fantasifull i sitt musicerande.”

Svenska Solistpriset är en utvidgning av Svenska Dirigentpriset som delats ut i några år nu för att uppmärksamma unga lovande svenska dirigenter. Nu vill instiftarna, däribland Stockholms Sinfonietta, under vartannat år framöver uppmärksamma unga lovande solister inom olika instrumentgrupper. Första grupp ut var bleckblåsarna.