Rekordlåg arbetslöshet

Arbetslösheten i Dalarna är just nu rekordlåg. Mindre än tre procent av befolkningen är utan jobb och arbetslösheten i vårt län minskar mer än i något annat län.

Det är en anmärkningsvärd utveckling som speglas i de nya arbetslöshetssiffror som länsarbetsnämnden presenterar i dag.

-Fantastiskt, vill länsarbetsdirektören Göran Persson beteckna dem som.

Mindre än 5 000 människor var öppet arbetslösa i april. Det motsvarar 2,9 procent av befolkningen och det är unikt för det här länet med en så låg arbetslöshet.

10 av länets 15 kommuner har en öppen arbetslöshet på 3 procent eller därunder, och lägst ligger Gagnef med 1,4 procent.

Även ungdomsarbetsösheten i vårt län sjunker mest i landet. Knappt 1 000 ungdomar var utan jobb i april och det är drygt 500 färre än för ett år sen.

Och de lediga jobben blir allt fler. Under årets fyra första månader har närmare 7 000 lediga jobb anmälts till arbetsförmedlingen i länet. Det är nästan 2 000 fler än under motsvarande period i fjol.

Enligt länsarbetsdirektör Göran Persson innebär allt det här en ny utmaning för arbetsförmedling, arbetsgivare och arbetssökande. Den nya situationen öppnar dörrar även för dom grupper som väntat länge på att få komma in på arbetsmarknaden.