Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyrare färdtjänst upprör synskadade

Alla falubor som åker färdtjänst ska få betala en avgift på 300 kronor per år för att få ha färdtjänsttillstånd. Dessutom ska det bli dyrare att åka till arbete och studier och dyrare att samåka. Det föreslår tjänstemännen på socialförvaltningen när de nu på uppdrag av socialnämnden har utrett hur man ska kunna spara pengar inom färdtjänsten.
Enligt tjänstemännens förslag ska kommunen ta ut en årlig expeditionsavgift på 300 kronor. Avgiften för resor till och från arbete och studier ska höjas från 15 till 25 kronor och avgiften för samåkning ska höjas med 10 kronor per intervall. - Det är inge vidare alls. De som har arbete och ska åka till jobbet fram och tillbaka får det dyrare. Och de får inte dra av det i deklarationen, utan handikappersättningen ska täcka kostnaderna. De som åker buss betalar bara 15 kronor och då tycker jag det är fel att vi måste betala 25 kronor, säger Jonas Linder, ordförande i Synskadades Riksförbund i Falun. - Dessutom tycker jag att årsavgiften slår mot alla. Vi betalar skatt som alla andra, då ska vi inte behöva betala en årsavgift när de som åker buss inte behöver det. I slutet av augusti diskuterade socialnämnden i Falun besparingar på färdtjänsten. Då hade tjänstemännen föreslagit att taxan skulle höjas med 20 kronor från och med den 25:e resan. Det förslaget är nu borta - men istället föreslår alltså tjänstemännen att det ska bli en årlig avgift för att ha färdtjänst, att avgiften för resor till arbete och studier ska höjas och att det ska bli dyrare att samåka. Jonas Linder tycker att höjningen drabbar alla som har färdtjänst, men att synskadade är särskilt utsatta. - Vi är mer beroende av färdtjänst än andra. Vi kan inte hitta till och från busshållplatserna och därför är vi mer beroende av färdtjänst. Vi klarar oss inte om vi inte känner till området runt busshållplatsen väldigt väl, säger Jonas Linder.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".