"Linné was here" invigdes idag

I dag startade ett nytt Linnéprojekt. På 33 platser i landet sitter skyltar med texten ”Linné was here”. Via mobilen kan besökaren få information om Linnés besök på respektive plats. I Dalarna finns tre skyltar. En finns alldeles vid kanten av Stora stöten vid Falu gruva. För här var Carl von Linné för 273 år sen.

Under 300 årsjubileumet av vetenskapsmannens Carl von Linnés födelse i år genomförs många aktiviteter och projekt. Ett av de större är ”Linné was here”.

Förutom vid gruvan i Falun sitter såna här skyltar vid slipstensbrotten i Orsa och vid Grövelsjön i Idre.

Museichefen Daniels Sven Olsson förklarar att Carl von Linnés berättelser från besöket i Falu gruva blivit en klassiker bland skildringar från gruvan.

- För det är en sådan helvetisk beskrivning där man känner Linnés egen dödsångest och fruktan för det här äventyrliga företaget som han beger sig in på, berättar museichefen.

Att jobba eller befinna sig i Falu gruva var vid den tidpunkten förenat med livsfara. Det är den värsta perioden i gruvans hela historia med flera ras och olyckor. Runt sekelskiftet 1700 dog mer än 270 gruvarbetare. 

På skylten vid Falu gruva står ett telefonnummer dit besökare kan ringa för att  få information om vad Linné sa och skrev om gruvan.

- Det här inte bara en skildring av platsen och utan också en av de första skildringarna av arbetslivet och arbetarnas villkor, säger Daniels-Sven Olsson.