Inte brandfarligare att bo i flerbostadshus

Branden i Falun på måndagsnatten krävde två dödsoffer och tolv personer fick lindrigare skador. Branden skedde i ett flervåningshus med lägenheter. Men det är inte brandfarligare att bo i flerbostadshus.

– Det finns ett brandmotstånd inbyggt mellan lägenheterna så en brand ska inte kunna sprida sig direkt mellan lägenheterna, säger  Mats Hedlund på räddningstjänsten i Falun.

– Det som är viktigt det är att man håller dörrar stängda ut mot trapphuset så att röken inte sprids ut i trapphuset. På så vis blockerar man en av utrymmningsvägarna.

I Dalarna omkom nio personer i bränder i villor de första sex åren på 2000-talet. Lika många, nio personer, omkom i bränder i flerbostadshus.

Boende i Herrhagen oroliga
Statistiken bekräftar alltså det räddningstjänsten säger, bränder i hyreshus är inte farligare. Men de boende i Herrhagen är oroliga.

– Jag tänker mest på att vi bor på tredje våningen, hur tar man sig ut om det brinner? Det finns ingen nödutgång eller så, säger Johan Åström som bor granne med huset som brann.

Vänta i lägenheten på hjälp
Räddningstjänstens råd om det börjar brinna är att inte gå ut i trapphuset, utan vänta i lägenheten eller på balkongen tills man får hjälp.

Ett annat självklart tips är att ha en brandvarnare i lägenheten så man blir varnad i tid. Det har alla Koppastadens lägenheter, enligt boservicechefen Annika Stålberg. Det gäller bara att se till att de fungerar som de ska.

– Kontrollen sköts regelbundet av hyresgästen, säger Annika Stålberg.

Men det ska finnas brandvarnare i alla lägenheter?
– Det ska finnas brandvarnare i alla lägenheter, och är det så att det är problem med brandvarnaren så ombesörjer vi att det kommer dit en ny.