Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fem misstänkta gripna för miljöbrottet i Solvarbo

För första gången har en person anhållits för miljöbrott i Sverige. Den anhållne är en av sammanlagt fem personer som är misstänkta för att avsiktligt ha hällt ut 2 400 liter lösningsmedel i en grusgrop nära en dricksvattentäkt utanför Solvarbo i Säters kommun för en tid sedan.

Utsläppet i närheten av Solvarbo upptäcktes i slutet av april. Någon hade placerat ut 12 tunnor med 2 400 liter lösningsmedel i grusgropen, hackat hål i tunnorna så att lösningsmedlet rann ut och tänt eld.

– Man har hällt ut stora mängder med lösningsmedel i det här lättgenomsläppliga materialet som finns i grugropen, säger miljöåklagare Helena Eckerrot Flodin om misstankarna. 

Det är alltså första gången i svensk miljöbrottsbekämpning, som någon har anhållits och därmed frihetsberövats under utredningen för miljöbrott.

Det återstår nu för åklagaren att bevisa i en kommande rättegång att den här handlingen skedde med avsikt. Den här grusgropen har varit skyddad från grävning just för att den ligger över grundvattentäkten.

– Det är ett grovt miljöbrott, säger Helena Eckerrot Flodin.

Varför det?

– Det ska finnas risk för stora skador och det ska vara särskilt svårt, alltså hänsynslöst, ett medvetet risktagande.

Du anser att det här är uppsåtligt gjort?

– Ja, det är uppenbart uppsåtligt.

Dricksvattnet för 8 000 människor i Solvarbo och Säter hotas. Det samma gäller för tusentals kor och får i området. Kommunen har tvingats till omfattande saneringsåtgärder. 200 lastbilar med grus har körts bort för att försöka rädda vattentäkten.

– Det är väldigt stora saneringsåtgärder. Det både kostar mycket pengar och tar stora resurser i anspråk, säger Helana Eckerrot Flodin.

Man tror att lösningsmedlen kommer från någon typ av yrkesverksamhet och fler anhållanden kan komma, säger miljöåklagaren Helena Eckerrot-Flodin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".