HBT-personer ofta utsatta för hot och våld

Människor som är homosexuella, bisexuella eller transsexuella utsätts ofta får hot och våld.
Anneli Svensson som är terapeut är under torsdagen i Borlänge för att utbilda de som jobbar inom socialtjänsten om situationen för just HBT-personer.

– Det vi kan säga, det är ju att det finns hatbrott bland annat, när man blir utsatt utifrån sin sexuella läggning eller sin könsidentitet. Alltför många uppger att de varit med om det och det är därför jag är här, berättar terapeuten Anneli Svensson.

Trots att det går framåt lagstiftningsmässigt, så finns det fortfarande mycket diskriminering i samhället.
– Det som skiljer sig från normen, det som inte är heteronormativt har en benägenhet att ibland skrämmas och provocera. Och uppenbarligen finns det också de som till och med hatar.

Många HBT-ungdomar uppger att de har varit med om våld och hot, i både skolan och hemmet.
- Det man kan göra för att få bukt med de här problemen är att tänka på de mänskliga rättigheterna, vad som är demokrati och att vi alla är människor – bara lite olika färg, längd och bredd – så mycket annat skiljer oss inte från varann, förklarar terapeuten Anneli Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".