De tidigare så omfattande starflockarna har blivit alltmer sällsynta. Foto: Scanpix

Oroande stor minskning av starar

Antalet starar har kraftigt minskat i Dalarna. De senaste 20 åren uppskattas minskningen till cirka 70 procent. Vad minskningen beror vet ingen säkert, men den bör tas på allvar, anser Dalarnas ornitologiska förening.

Staren var tidigare en av de vanligaste fåglarna.
– På 1960- och 70-talen och tidigare fanns det starar i nästan varje starholk här i länet, säger Mats Forslund i Dalarna ornitologiska förening. Så är det inte nu.
Nu har antalet starar minskat med uppskattningsvis 70 procent. Vad det beror på vet man inte.
– Det finns flera olika uppfattningar om vad det beror på, men inte kan säga säkert, enligt Mats Forslund.
Han tycker emellertid att man ska ta minskningen på stort allvar.
– Det är en fågel som lever i vår miljö och det bör noga undersökas vad minskningen säkert beror på, betonar Mats Forslund.
Minskningen av starar har slagit olika hårt i Dalarna. Största nergången har noterats i norra och västra Dalarna, medan Siljansregionen har klarat sig bättre. På en del ställen är den helt borta.
Dalarnas ornitologiska förening gör nu ett starupprop.
– Vi vill att dalfolket då rapporterar om det finns häckande starar eller inte i deras starholkar, säger Mats Forslund i By, Avesta.
Det är också han som är ansvarig för starinventeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".