Branden i Herrhagen krävde två dödsoffer. Foto: Lars Svan

Fördjupande kartläggning av dödsbranden i Herrhagen

Det har gått en och en halv vecka efter branden i Herrhagen i Falun som krävde två dödsoffer. Nu gör räddningstjänsten Dalamitt en fördjupande kartläggning av branden bland annat för att dra erfarenheter och att för att begränsa framtida bränder.

– Syftet är att vi ska klarlägga orsaken till olyckan och olycksförloppet och hur insatserna genomförts samt att titta lite på samarbetet med andra myndigheter har gått, säger Hans Katrin som arbetar med kartläggningen på räddningstjänsten Dalamitt i Falun.

Det var förra måndagen som två personer omkom och tolv skadades i branden i ett fyravåningshus i bostadsområdet Herrhagen i Falun. Räddningstjänsten är enligt lagen skyldiga att följa upp alla sina insatser, normalt görs det med en så kallad insatsrapport. Men när det gäller branden i Herrhagen så genomför räddningstjänsten en så kallas fördjupad kartläggning.

– I och med att det är dödsfall och att det var ett sånt snabbt förlopp då som gör att vi gör en fördjupad olycksundersökning. Det är många som är intresserad av hur det kunde bli så här.’

I måndags drog kartläggningen igång. Räddningstjänsten samlar just nu in data om branden, till exempel information från media. Dem vill också att privatpersoner bidrar med bilder och filmer. Till exempel cirkulerar det redan en sådan film på nätet.

– Det är bra att det finns dokumentation som vi kanske kan ta del av på ett sätt som vi inte kunde göra tidigare, i och med att folk kan filma med mobiltelefonen. Nackdelen kan vara att det kanske cirkulerar sånt som skapar rykten. Men för våran del är egentligen all dokumentation bra.

Vad ska kartläggningen leda till?
– Vi ska dra erfarenheter av det här. Syftet är att vi ska lära oss någonting och även kunna förhindra sånt här i framtiden, säger Hans Katrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".