IOGT-NTO vill jobba med kamratstödjare

Det blev en dålig uppslutning igårkväll när nykterhetsrörelsen IOGT-NTO höll ett möte i Borlänge. Åtta personer kom men ingen politiker som var inbjuden dök upp. Träffen handlade om kamratstödjare till före detta missbrukare och om att få igång sån verksamhet i Borlänge.
- Man träffas kanske fem-sex personer ett par tre gånger i veckan för att tillsammans hitta den gemensamma nämnaren drogfrihet. Det är är gruppen som bestämmer vad man ska göra, säger Bosse Karlsson. Det kan handla om att gå och se en film på bio, att gå ut och äta eller att ordna studiecirklar i fiske eller matlagning. Det gäller att ha skoj att bryta isoleringen, för det är inte lika lätt på egen hand säger Bosse och minns när han blev drogfri. - Ensamheten var värst. Känslan av tomhet och hjälplöshet. För att bryta isoleringen kände jag att jag behövde hitta på något och kamratstödet gav mig den kicken jag behövde, säger Bosse Karlsson. Vem som helst kan bli kamratstödjare berättar Bosse Karlsson. Det kan vara en före detta missbrukare, en nykterist eller en helt vanlig Svensson, som Bosse säger. - Det gäller att ha stora öron, stort hjärta och stå stadigt på jorden. Det gäller att lyssna och inte prata för mycket, för annars lyssnar man inte på personen som kommer till en, säger Bosse Karlsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".