Sverigefinska protester

Nu reagerar Sverigefinska riksförbundet på beslutet att dra ner på modersmålsstödet till sverigefinska barn i förskolan i Falu kommun. På grund av besparingskrav så har skolnämnden beslutat att modersmålsstödet bara ska gå till sexåringar. Helena Kivisaari, ombudsman på Sverigefinska Riksförbundet, säger att de tycker det är ett felaktigt beslut.

1999 beslutade skolnämnden i Falu kommun att modersmålsstödet skulle begränsas till att endast omfatta sexåringar. Men skolkontoret utökade modersmålsstödet till åldrarna ett till fem.

Men nu är det alltså slut på det. På grund av besparingskrav så har skolchefen Svante Hanses beslutat att modersmålsstödet ska återgå till att omfatta bara sexåringar.

Helena Kivisaari på Sverigefinska Riksförbundet menar att det är viktigt att ha modersmålsundervisning tidigt i livet och att grunden till språkutlärning sker i förskolan.

– Barnen försvenskas så fort så det kan vara för sent att ta det i grundskoleålder, säger Helena Kivisaari.

Maria Wilje från Falupartiet är ordförande i skolnämnden i Falun och hon säger till Dalanytt att man inte har den här frågan uppe i nämnden.

– Vi hoppas förståss att kommen backar och kommer att ge även i fortsättningen modersmålsstöd i förskolan till sverigefinska barn, säger Helena Kivisaari.