Oviss framtid för filmarkivet

Trots att chefen för Filmarkivet i Grängesberg försökt få svar från högre beslutande så vet de ännu inte om 8 av de 18 anställda vid arkivet måste sluta. Samtidigt kommer det bara in mer och mer film som filmarkivet ska arkivera och digitalisera.

Börje Risberg är en av de åtta anställda som kan drabbas och hans framtid på Filmarkivet är oviss.

– Det känns oroväckande givetvis. Det blir en oro hela tiden att inte veta vad som skulle hända, säger Börje Risberg som hoppas att de statliga makterna inser vikten av arkivet och att de skjuter till de pengar som behövs.

Totalt är det 18 personer som jobbar vid Filmarkivet. Åtta av de går på så kallade accesspengar som kommer från kulturrådet. Men under nästa år är det alltså osäkert hur det blir med de åtta tjänsterna. Tommie Hildman är arkivchef och för han blir det svårt att planera framtiden.

– Jag har försökt ställa frågor och påpeka vårat läge genom en del kanaler vi har till riksdagen. Men man svarar inte, utan det ska utredas, säger Tommie Hildman.

Filmarkivets uppgift är att samla in kulturhistoriska filmer, bevara och vårda filmerna och att katalogisera filmerna i en stor databas. Det handlar om sådan film som inte visas på biograferna.

Filmarkivet har ständigt mycket att göra. Det är populärt att lämna in film, till exempel så såg man en stor ökning efter ett inslag i SVT:s Rapport som sändes år 2004.

– Vi fick in närmare en miljon meter film och det tar minst tre år att digitaliseras, säger Tommie Hildman.