Knarkaffärerna i Vintjärn går vidare

Knarkhanteringen i Vintjärn utanför Falun går nu vidare i Svea hovrätt. Förhandlingarna inleddes på torsdag förmddag. Båda de två män, som tingsrätten dömt till 12 års fängelse för grovt narkotikabrott har överklagat sina domar. Rättegången i hovrätten kommer att pågå till nästa fredag.

Den ene av de två huvudmännen, en 25-åring från Svärdsjö, har yrkat att åtalet om ett köp av närmare 1 kilo av narkotikan alprozolam ogillas. Däremot har han till stora delar tagit på sig ansvaret för verksamheten i Vintjärn, där narkotikan förpackats och bearbetats.
Den andre, en 30-åring från Gävle, kräver också att åtalet om förvärvet ogillas. När det gäller det som skett i Vintjärn, medger han bara att han hjälpt Svärdsjöbon med en delleverans.
Båda menar därför att fängelsestraffen ska kortas, i Gävlebons fall väsentligt.
Anlitade kvinnor
De två männen var också åtalade för att ha anlitat två kvinnor från Östersund, för att transportera den köpta narkotikan till Vintjärn. Men åtalet om anstiftan ogillades av tingsrätten. Vice chefsåklagare Olle Sohlberg har därför i ett s.k anslutningsöverklagande yrkat på att hovrätten prövar om det inte trots allt handlar om anstiftan.
Godtar straffet
Ytterligare två män dömdes i tingrätten för narkotikabrott av normalgraden.
En 29-åring från Svärdsjö fick tre månaders fängelse, även han har överklagat för att bli friad helt. Men en jämnårig från Sveg som dömdes till sex månaders fängelse nöjer sig med tingsrättsdomen.

I