Vill att privata företag ska ta över äldreomsorgen

Social- och omvårdnadsnämnden i Falu kommun vill att privata företag ska kunna ta över delar av äldreomsorgen. På måndagen bjöds kommunen in till informationsmöte om de alternativa driftformer inom äldreomsorgen som kan komma i bruk under 2008.

– Om du skall handla en snygg skjorta, om du ska köpa en skjorta och det bara finns en affär, så trist! Det är väl roligare om det finns flera affärer. Alltså konkurrens, andra som har andra alternativ, det gäller även den gamla människan, säger Katarina Hjortsberg Nordlund är ordförande i omvårdnadsnämnden i Falun.

Enligt det nya tillväxtprogrammet är det totalt 10 procent av kommunens hela verksamhet som kommer att lägga ut på anbud. Inom äldreomsorgen kan det innebära att tre av kommunens 13 ålderdomshem sätts i privat regi från och med nyåret 2008. Redan i dag finns det förutom den kommunala hemtjänsten fem olika företag i Falun att välja mellan när det gäller städ och tvätt. Men när det gäller omvårdnaden och omsorgen kommer valfriheten fortfarande vara begränsad.

Lilian Eriksson är ordförande i socialnämnden och hon tror att förändringarna kommer att vara små till början.

– Till och börja med blir det faktiskt kommunen som väljer. Nu har vi planterat det i våra respektive nämnder och det kommer en debatt i fullmäktige på torsdag. Sen hoppas jag att folk funderat i lugn och ro under sommaren och inser att det här inte är något farligt som vi försöker få till. Det är något högst normalt som pågår runt om i landet just nu, säger Lilian Eriksson.