Tonårsgraviditeter resultat av osunt leverne

Pojkar i 18-års åldern som lever ohälsosamt, blir oftare pappor eller är med om en abort. Det visar en studie som gjorts i Dalarna.
Det här har varit känt sedan tidigare, bland annat i USA där det har visat sig att yngre män som lever ohälsosamt oftare blir pappor eller är med om en abort. Dessutom är det vanligare att dessa 18-åringar tar anabola steroider, röker och dricker alkohol än sina jämnåriga kompisar. Och trenden har visat sig stämma även i Sverige, det visar en studie, som gjorts i Dalarna, på initiativ av barnhälsovårdsöverläkaren Lars Holmberg. - Jag fick idén då jag träffat några unga män som mådde dåligt på grund av att deras flickvänner blivit gravida. Och den männen hade inte alls varit delaktiga i beslut om abort eller fullföljande av graviditeten, säger Lars Holmberg. Studien bygger på en enkät med 1200 yngre män i en svensk kommun. Den visar att de som varit med om en graviditet lever farligare och ohälsosammare. - De är mindre måna om konsekvenskerna av sitt levnadssätt, till exempel så använder de inte kondom, menar Lars Holmberg. Det som är förvånande i studien, är att de här unga männen använder sig av anabola steroider i större utsträckning än andra. Dessutom har de i större utsträckning varit utsatta av sexuellt ofredande. Och nu måste något göras från bland annat skolhälsovården och ungdomsmottagningarna tycker Lars Holmberg. - Det här är allarmerande resultat som gör att man nu borde tänka över hur man ska stötta de här männen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".