"Samhället trakasserar mc-gängen"

MC-gängen punktmarkeras av polisen i samarbete med flera andra myndigheter. För många i mc-gängen är det här en frustrerande uppvaktning. Kenneth Olofsson är ordförande i mc-gängens egen intresseorganisation Abate. Han tycker att samhället trakasserar mc-gängen.

– Jag tycker det är horribelt, det dem har börjat med nu det är alltså en sorts trakasserier av den enskilde individen tillika en gruppering. Det ska störas umgänget runt om kring, de stora farliga klubbarna. Då är det ingen som vill umgås med dem, säger Kenneth Olofsson som är ordförande i mc-gängens egen intresseorganisation Abate.

Han tror att polisens störningsverksamhet kan få motsatt effekt.

– Jag är övertygad om det, det är banne mig rena ”stasi”- fasonerna bitvis.

Abate står för A Brotherhood Against Totalitarian Enactments. Det är ungefär som en fackförening för mc-gängen, som tar tillvara deras intressen. Det intresset är alltså att köra motorcykel. Men vår granskning av MC-gängen har visat att fyra av tio i Dalarnas mc-gäng inte har körkort för motorcykel.

Granskningen visar också att en stor del av Dalarnas MC-gäng är tungt kriminella som dömts till fängelse i sammanlagt 46 år. Men Kenneth Olofsson delar inte den bilden.

– Det är inga som umgås i min miljö, då är det i såna fall klubbar som inte umgås med oss.

Nej, enligt Abate är mc-gängen oskyldigt anklagade, som ständigt uppvaktas av polisen helt i onödan.

– Det ska vara kroppsvisitationer, du ska kliva av cykeln, du får ställa dig som en straffånge med händerna på nacken och bena vitt isär. Där står du. Det ända du vill göra är att träffa polarna och dricka en pilsner och äta god mat och ha jättetrevligt.