Fängelse efter att ha hjälpt överfallen

Den Nåsbo, som ingrep för att hjälpa en kvinna som utsatts för ett överfall, har dömts till ett års fängelse. Mannen döms för att ha använt övervåld. Med en domkraft spräckte han skallen, på den 27-åring som överföll kvinnan.

Domen i det uppmärksammade misshandelsdramat i Nås för ett år sedan, kom på fredagen från Mora tingsrätt.
En 30-åring från trakten försökte då hjälpa en kvinnlig bilist, som angripits av en 27-årig man från Uppsala.
27-åringen stoppade kvinnan på riksvägen i Nås. Han slet upp dörren till hennes bil och tog struptag på henne.
En man från trakten kom beväpnad med en domkraft till kvinnans undsättning.
27-åringen träffades av ett slag i huvudet och sjönk ihop. Med krossat skallben fördes han till Akademiska sjukhuset i Uppsala vida Falu lasarett.
Båda männen åtalades. 27-åringen för misshandel och 30-åringen för grov misshandel.
Mannen med domkraften hävdar att han har handlat i nödvärn. Och tingsrätten säger i sin dom, att han hade rätt att bruka våld.
Vid det första slaget, som träffade kroppen på 27-åringen, var det en nödvärnssituation, anser rätten. Men det andra slaget, det mot huvudet, utdelades när 27-åringen kommit ut ur bilen och angreppet på kvinnan upphört. Det fanns då inte längre någon nödvärnssituation, tycker rätten.
30-åringen från Nås döms därför till ett års fängelse. Dessutom ska han betala 50 000 kronor i skadestånd till 27-åringen.
27-åringen döms till villkorlig dom för misshandel av normalgraden mot kvinnan. Tingsrätten väljer villkorlig dom istället för fängelse på grund av den svåra kroppskada han fick.