Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Folkmängden i Dalarna minskar igen

Folkmängden i Dalarna minskar nu på nytt. Den lilla befolkningsökning som länet kunde notera för det första halvåret har efter tre kvartal förbytts i ett minus, och värst drabbat är Västerbergsslagen. Den sista september i år hade länet 276 765 invånare. Fortsätter tappet för Smedjebacken i samma takt som de senaste fem åren kommer kommunen att ha mindre än 10 000 invånare 2008.
Efter tre kvartal har Dalarnas folkmängd minskat med 245 personer, och det har att göra med ett besvärande födelseunderskott. Inflyttningen till Dalarna är dock fortfarande betydligt större än utflyttningen genom den invandring som skett. Den avgjort största befolkningsminskningen under årets tre första kvartal har de två kommunerna i Västerbergslagen haft, Smedjebacken och Ludvika. Smedjebacken har förlorat 166 invånare, och det är inte bara födelesunderskottet som är stort. Utflyttningen har också vart stor i Smedjebacken, mycket större än inflyttningen. På fem år har Smedjebacken nu nästan förlorat var tionde invånare. Ingen annan kommun i länet är ens i närheten av den siffran. Smedjebacken har idag knappt 11 200 invånare. Om befolkningen fortsätter att minska i samma takt kommer kommunen att ha färre än 10 000 invånare 2008. Grannkommunen Ludvika är alltså också en stor förlorare, folkmängden har minskat med 122 personer. Även Hedemoras invånarantal har minskat med drygt 100. Falun är den kommun i länet som haft den starkaste befolkningsutvecklingen under årets tre första kvartal, Faluborna har blivit 216 fler. Vuxit har även Borlänge med ett tillskott på 48 invånare. Siljanskommunerna Rättvik, Mora och Orsa har också ökat i folkmängd, mest Rättvik med +46, och till vinnarna under årets nio första månader hör också Vansbro som ökat sin folkmängd med 13 personer.


Uppgifterna kommer från Statistiska centralbyrån.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".