Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dalarna förlorar två miljarder om året

Länet går varje år miste om närmare två miljarder kronor på grund av att dalfolket ofta åker utomläns för att storhandla. Den frågan och många andra diskuterades idag på Handelns dag i Borlänge.
I Dalarna handlar befolkningen för närmare sex miljarder kronor om året inom sällanköpshandeln. Alltså kläder, hemelektronik och så vidare. Det är över riksgenomsnittet. Men 20 procent av befolkningens totala konsumtion sker utanför länet. Populära platser för storinköp är Stockholm, Örebro, Västerås och Gävle. Orter som gör att Dalarna går miste om närmare 2 miljarder kronor om året. - Det här är en uppgift för oss att lösa. Ökad handel i länet skulle ge fler arbetstillfällen och mer skatteintäkter, säger Thomas Pettersson, chef för Svensk Handel i Dalarna och Gävleborg. När det gäller framtidens handel i Dalarna är trenden tydlig. Internationella kedjor etablerar sig och ställer höga krav på stora utrymmen, parkeringar och så vidare. Dessutom har svenskarnas inköpsvanor förändrats. Fler vill åka till stora köpcentra för att handla. Där finns allt på samma plats. Det är lätt att parkera, öppettiderna är generösare och konkurrensen gör att priserna kan vara lägre. Handeln centreras alltså till de större orterna. Men att det här skulle utgöra ett hot mot handeln på småorterna, tror inte Tomas Pettersson. - Det finns alltid utrymme för ett basutbud på småorterna. På lördagar och söndagar när nöjeskontot ska användas åker man till orter med stora köpcentra. Gösta Ekholm som är egen företagare och har gjort handelsutredningar på flera orter i Dalarna håller inte riktigt med. Han menar att det finns faror för de små orterna. Något som man redan sett i exempelvis Säter, Gagnef och Orsa. - Där har konsumenterna redan förändrat sitt inköpsmönster. Det som kommunerna måste göra är att fundera över det totala utbudet i centrum. Det handlar inte bara om handel utan också om annat som gör att centrum kan överleva.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".