Tortyr i hovrätten

I morgon måndag inleds förhandlingar i Svea Hovrätt när det gäller den tortyrliknanden misshandeln i Avesta i februari. Två män, 22 och 24 år, som dömts till sju respektive sex och ett halvt års fängelse har båda överklagat sina domar.

Brottsoffret i det här fallet är en man som blev svårt misshandlad i sin egen bostad i Avesta, dit två män kom objudna.

De utsatte enligt Falu tingsrätt lägenhetsinnehavaren för en tortyrliknande misshandel genom att bland annat sticka honom med kniv, och förnedra honom genom att ge honom elektriska stötar i underlivet och trampa på hans könsorgan.

Tingrätten ansåg att det rörde sig om en fullständigt ofattbar råhet.

Gärningsmännen tvingade dessutom till sig brottsoffrets bankomatkort med kod och tog ut närmare 13.000 kronor med kortet. Dessutom bestal de honom på tre mobiltelefoner.

Falu tingsrätt dömde en 22-åring från Avestatrakten och en 24-åring från Bollnäs till sju respektive sex och ett halvt års fängelse. De fälldes för grov misshandel, grovt olaga tvång och grov stöld.

Men 22-åringen skriver i sin överklagan till hovrätten att han inte varit inblandad och 24-åringen hävdar att han inte var på plats i brottsoffets hem när misshandeln skedde. Och de två överklagar också andra fall av misshandel som de fällts för.

I morron börjar alltså förhandlingarna i hovrätten i det här målet, och de avslutas på torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".