Lustgas ett bortprioriterat miljöhot

Att använda lustgas vid en förlossning ger samma effekt på klimatet som 100 liter bensin. Flera landsting i landet arbetar därför aktivt för att minska utsläppen - men inte landstinget i Dalarna.

Lustgas ger en tre hundra gånger starkare effekt på klimatet än koldioxid. Lustgas används till allra största delen vid förlossningar och bara den lustgas som används vid en förlossning ger en lika stark effekt på miljön som 150 mils bilkörning.

I Stockholm har landstinget framförallt tack vare en ny maskin, som rensar luften på lustgas, lyckats minska utsläppen med nästan en tredjedel.
Här i Dalarna har frågan tidigare varit aktuell. Nu tycks ingen vara ansvarig.
Landstingets tekniske chef Torsten Roos säger att det inte finns några diskussioner om gasrenare och att det möjligen kan bli aktuellt när BB byggs om.
Han säger också att en gasrenare vore en dyr och ineffektiv investering, eftersom tekniken för att rensa gas ännu inte skulle vara utvecklad.

Men det håller inte Anna Linusson, vid Stockholms läns landsting, med om.
– Ska man vänta tills det finns en anläggning som renar till 100 %, då skulle man fått vänta länga på de flesta miljöåtgärder i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".