Inget ansvar för landstingets miljöarbete

SR Dalarna ringde runt till cheferna inom landstinget Dalarna för att fråga vad som görs för att undvika utsläpp av lustgas. Först hänvisades vi till landstingsdirektören, som hänvisade till en verksamhetschef, som hänvisade till tekniske chefen, som hänvisade till en annan chef och så vidare. Ingen ville vara den som hade frågan på sitt bord.

Tidigare i dalanytt har vi berättat om miljöarbetet i landstinget. Här försöker man till exempel inte minska utsläppen från lustgas. Och farliga ämnen från Landstingets egen biltvätt har runnit rakt ut i naturen.

Även miljösamordnaren på Falu kommun, Björn Eriksson, har upplevt hur miljöfrågor runnit mellan fingrarna i landstinget.

Men enligt landstingsdirektör Ulf Hållmarker, finns en tydlig organisation för vem som gör vad i landstinget.

Han säger att initiativet till miljöförbättringar kan komma från chefen för verksamheten, från de som är omvärldsbevakare, från miljörådet eller miljöenheten. Alla har rätt och möjlighet, säger han att väcka förslag som sedan måste tas upp till ett politiskt beslut.

Uppmärksamheten runt lustgasen har ändå fått Ulf Hållmarker att besluta att ta upp frågan om landstinget bör vid nästa möte med landstingets miljöråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista