Spritsmugglare fick fängelsedomar

Två män från Krylbo dömdes i dag av Falu tingsrätt till fängelse för omfattande smuggling och olovlig försäljning av alkohol. En 23-åring fick ett års fängelse, och en 27-åring dömdes till fängelse i 6 månader.

De två männen har fört in stora mängder öl, vin och sprit i landet efter åtskilliga resor till Tyskland under drygt ett års tid.

Båda männen har nekat till brott och hävdat att det inte rört sig om de mängder som åtalet gäller, och att alkoholen bara skulle användas för privat bruk.

Men Falu tingsrätt hävdar i sin dom i dag att det är styrkt att 23-åringen åtminstone fört in cirka 4 500 liter öl, 560 liter vin och närmare 100 liter sprit till Sverige utan att ha anmält de här varorna till tullbehandling.

Tingsrätten menar också att 23-åringen sålt av en del av den insmugglade alkoholen. Det har handlat om en yrkesmässig försäljning, bland annat till ungdomar och detta i en omfattning som inte är - som man säger - ringa.

Mannen döms alltså till ett års fängelse för grov smuggling, grov olovlig försäljning av alkoholdrycker och olovligt innehav.

27-åringen som deltagit i en del av resorna till Tyskland döms till ett halvt års fängelse för smuggling och olovlig försäljning av normalgraden. Domen i hans fall omfattar också ett olaga hot och ett narkotikabrott.

Och en flickvän till 23-åringen döms till 50 dagsböter för att ha en sålt 16 liter starköl till ett par ungdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".