Dålig brandsäkerhetsinformation för campare

Husvagnscampare runt om i Dalarna får dålig information om brandsäkerheten på campingplatser. Trots att det är campingvärdens ansvar att informera är det många som slarvar.

Husvagnarna ska inte stå närmare varandra än fyra meter och gästerna behöver veta hur de ska göra om det börjar brinna. Det tar en till två minuter innan en husvagn är helt övertänd.
– Kan man få tag på brandsläckningsutrustning tidigt och larma kommunens räddningskår, då finns det möjlighet att begränsa branden, säger Krister Ejeros är räddningschef i Leksands kommun. Annars har campinggästen inte en chans, fortsätter han. 

Men på Siljansbadets camping står många husvagnar alldeles för tätt - trots att föreståndaren Bo Arvidsson säger att man är noga med att ge information vid incheckningen.
– De får informationen dels muntligen och i den broschyr som de får när de kommer till campingen, säger Bo Arvidsson.
Men frågar man camparna i Rättvik är det ingen som fått någon muntlig information om brandskydd.
Under Classic Car Week är det också lite andra regler om man får tro Karin Persson från Falun som har campat i Rättvik i 16 år.
– Då är det inga fyra meter mellan varje ekipage som gäller, säger hon. Det är bara att försöka få in så många som möjligt. Det är väl pengarna som styr, avslutar Karin Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".