Hyreslägenheter kan bli dyrare

En nyproducerad hyreslägenhet kan komma att bli nästan 30 procent dyrare än i dag. Det menar de kommunala bostadsbolagen Tunabyggen och Kopparstaden.

Både Tunabyggen och Kopparstaden, länets två största kommunalt ägda bostadsföretag, räknar med att hyran för nyproducerade lägenheter kommer att stiga rejält. En nyproducerad lägenhet i Borlänge har i dag en hyra på ungefär 700 kronor per kvadratmeter och år. Om några år, tror företaget, har den siffran stigit till någonstans mellan niohundra och tusen kronor per kvadratmeter och år. En ökning på mellan 28 och 42 procent. Enligt Pär Nyberg på Kopparstaden beror det här på att det blivit dyrare att bygga bostäder.

– Det som har hänt är ju att staten tagit bort alla bidrag till nyproduktion. Dessutom har byggindustrin överfullt med jobb. Det gör att byggkostnaderna stiger, säger Pär Nyberg.

I Borlänge tror man att det trots högre hyror kommer att finnas en efterfrågan på nya lägenheter och planerar där för att bygga nytt. Det gör man inte i Falun.

– Man är medveten att det blir en väldigt hög hyra. Man är medveten att det är dyrt att bygga, säger Pär Nyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".