Inga sommarplågor utan sommarväder

Det svala och blöta sommarvädret har åtminstone en fördel. Det håller antalet småkryp nere. I år är det svårt att hitta en tydlig sommarplåga.

Småkryp brukar i kvällstidningarna gå under namnet ”sommarplågor”, men i år är det inte mycket insektsplåga att tala om. Och att det är så lite småkryp tror Bengt Ehnström, insektsexpert, beror på det gråa och blöta sommarvädret.

Men ingen regel utan undantag. Peter Apelqvist, på Anticimex i Falun, berättar att det under grå och fuktiga dagar kan ringa upp mot hundra personer och fråga om sommarens mest förekommande djur - tvestjärten.

Tvestjärten dras till mörker och fukt men är egentligen helt ofarlig. Trots trots det reagera ändå många, säger Peter Apelqvist.

En lite annorlunda, men ful form av sommarplåga som drabbat trädgårdar i Västerdalarna, berättar Bengt Ehnström, är Häggspinnmalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".