Slakteriföretag begär 280 000 i ersättning

Ett slakteriföretag i Norberg begär ersättning på 280 000 kronor från staten för att dalapolisen beordrat företaget att lämna ifrån sig slaktdjur som slakteriet menar att de hade rätt till.

Gården i Västerdalarna som djuren kom ifrån fick förra året djurförbud av länsstyrelsen. Norbergsslakteriet kom då överens med gården om att ta över skötseln av ett antal betesdjur. Slakteriet ville på det sättet skydda en ekonomisk fordran man hade på gården.

När djuren efter någon månad fördes till slakt i Norberg grep polisen in. Polisen menade att djuren skulle skickas till ett annat slakteri och hotade därför med anmälan om brott om inte Norbergsföretaget lämnade ifrån sig djuren.

Nu ville slakteriet köpa djuren eftersom de fanns i Norberg, men polisen sa nej, och djuren fraktades vidare till ett annat slakteri.

Norbergsföretaget vill nu ha ersättning för de kostnader som uppstått vid skötseln och transporterna. Man hävdar att dalapolisen antingen i ett tidigare skede borde ha stoppat flytten av djuren eller låtit företaget köpa djuren. I så fall hade man sluppit kostnaderna.

Dessutom pekar Norbergsslakteriet på att djuren hade besparats flera långa transporter om polisen låtit djuren få slaktas i Norberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".