Leksand i botten när det gäller sjukskrivningar

Leksand hamnar i bottenligan bland landets kommuner när det gäller sjukskrivningar inom den offentliga sektorn. Det visar en undersökning från Folksam där man jämfört den totala sjukfrånvaron, långtidssjukskrivningar och kvinnors sjukanmälningar i landets 259 kommuner.

– Älvdalen är ju den kommun i Dalarna som har det högsta betyget i den här undersökning, dem ligger på tionde plats av alla landets kommuner, säger Inga-Britt Wallsten som är skadechef på Folksam i Dalarna.

Undersökningen bygger på kommunernas egna redovisning. Utifrån dessa siffror har man sedan betygsatt kommunerna på en skala ett till fem. I Leksand utgör långtidssjukskrivningarna nästan 45 procent av den totala sjukfrånvaron och därför blir betyg lågt, till skillnad från Älvdalen, Borlänge och Säter som nästan får full pott. Det är goda nyheter enligt Folksam eftersom långtidssjukskrivningarna innebär stora kostnader.

Inga-Britt Wallsten på Folksam menar att staten skulle kunna göra en nettobesparing på nästan 10 miljarder om långtidssjukskrivningar gick ner 25 procent.

Undersökningen visar också att Dalarnas län ligger under landssnittet när det gäller sjukfrånvaron. Men hur ska Leksand komma till rätta med sin göra höga siffror?

– De kanske skulle kontakta Älvdalen eller Ludvika och fråga va de gör, säger Inga-Britt Wallsten, skadechef på Folksam i Dalarna. Leksands kommun har avböjt att kommentera, med hänvisning till att ansvariga är på semester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".