Flera affärskedjor vill etablera sig i Mora

Mora har blivit allt intressantare som handelsstad och flera stora affärskedjor vill nu etablera sig i Mora-Noret. Kommunalrådet Peter Helander tror att Mora-Norets köpcentrum kommer att vara det andra största i Dalarna inom ett par år.

– När vi får några stycken stora som etablerar sig som Hennes och Mauritz och Överskottsbolaget, då kommer fler också, fler vågar kliva in. Sen är det en högkonjektur och det hjälper till, säger Peter Helander, kommunalråd i Mora.

Vid rondellen in mot Mora-Norets köpcentrum rullar en strid ström av bilar. Och värre ska det bli. Om tre veckor börjar här byggandet av ett ICA maxi och i vår ska det bli ytterligare flera tusentals kvadratmeter affärer och köpcentrum.

Just nu är alltså intresset starkt från stora affärskedjor att etablera sig i Mora. I våras meddelade Hennes och Mauritz att man under hösten planerar att öppna en butik i Mora centrum. Och det trots att kedjan vanligtvis inte har butiker i så små städer. Enligt Peter Helander, dras kedjorna till Mora därför att många utifrån reser hit för att handla. Både turister och bofasta.

– Varför etablerar sig så många i Mora? Vi är ju drygt 20 000 i kommunen. Etablerarna säger att ni är 20 000 i kommunen men underlaget att handla ligger kring 70 000, det är ju hela norra Dalarna, Härjedalen och en bit upp i Norge, säger Peter Helander.

Ingen vill ännu avslöja exakt vilka kedjor som är intresserade av att etablera sig i området men enligt företaget som driver projektet, Thörnqvist Partners i Göteborg, handlar det om butiker med hemelektronik, hem och heminredning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".