Bättre på att förekomma självmord

Vården måste bli bättre på att upptäcka om en person funderar på att ta sitt liv, det anser Socialstyrelsen som har gått igenom ett stort antal Lex Maria-anmälningar om självmord.

Vården har idag en skyldighet att anmäla och i länet anmäldes förra året elva självmord, där patienten tog sitt liv inom en månad efter att de haft kontakt med vården.
Anmälningarna förra året kom från både vårdcentraler och den slutna vården - och Socialstyrelsens granskning av 153 fall i hela landet visar bland annat att man bara i tio fall hade ansett risken för självmord som hög.
– För att kunna upptäcka om en person funderar på självmord är det viktigt att våga fråga, säger Mikael Franzén som är chef för vårdcentralen i Långshyttan och By Horndal.
Socialstyrelsen upptäckte också att vissa landsting saknade vårdprogram - en plan och ett stöd för personal som arbetar nära patienter som funderar på självmord - men ett sådant särskilt vårdprogram finns sedan några månader tillbaka i landstinget Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".