Rotröta nytt problem i Dalarnas skogar

Rotröta, ett svampangrepp framför allt på gran, som orsakar skador för en halv miljard kronor om året, kan komma att drabba dalaskogarna. Skogsvårdsstyrelsen har nu börjat informera skogsägare och enteprenörer om riskerna för rotröta.
Det är den pågående förändringen av skogsbruket i länet som ökar risken för angrepp. På många håll har man ersatt tallskogarna med gran. Samtidigt har skogsindustrin krav på att avverkning ska ske året runt. Det innebär att mycket granskog avverkas på sommaren, när risken för angrepp är som störst. Skogsvårdstyrelsen uppmanar nu skogsägarna att vidta förebyggande åtgärder för att minimera risken för rotröteangrepp. Bland annat föreslår man att stubbar ska besprutas efter avverkning. Vid nyplantering kan granen ersättas med tall eller blandskog. Avverkningar bör planeras så att tallen avverkas på sommaren, medan gran avverkas på vintern, då risken för angrepp av rotröta är mindre. Rotröta orsakas av en svamp, rotticka, och sprider sig från roten upp i stammen av träden. Rötangripna partier kan inte användas vare sig i sågverken eller massaindustrin. Rotröta sprider sig till andra träd när deras rotsystem möts under marken. I blandskog står granarna inte så tätt och därmed minskar risken för angrepp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".