Avesta ska jämföra sig med andra kommuner

Under de närmaste tre åren ska Avesta kommun jämföra sig med nio andra kommuner. Projektet går ut på att förbättra de verksamheter kommunen har ansvar för och lära av varandras styrkor och brister.

– Efter den här treårsperioden så kommer vi att kunna fortsätta tillsammans med de här kommunerna och veta att vi jämför precis samma saker på samma sätt och det är en styrka, säger Ann-Sofi Hoppstadius som är ekonom och projektledare inom Avesta kommun.

Avesta är inte den enda dalakommunen i projektet. Ludvika kommun är också en av de tio och under hösten kommer man att koncentrera sig på grundskolan.

– Vi kommer titta både på kostnader och vi kommer också försöka jämföra kvalité på något sätt för det är syftet med projektet, säger Ann-Sofi Hoppstadius.

– Till exempel kommer vi att titta på hur det ser ut med de niondeklasser som går ut skolan. Är dem behöriga till gymnasiet eller inte?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".