Antalet bluffakturor på nätet i Dalarna har ökat dramatiskt. Statistiskt sätt har antalet anmälningar ökat med 717 procent! Foto: Scanpix

Dramatisk ökning av bluffakturor

Bluffakturor och lurendrejerier på nätet ökar explosionsartat i Dalarna. Det visar halvårssiffor över anmälda brott från Brå, Brottsförebyggande rådet. Statistisk sätt har anmälningarna ökat med hela 717 procent! Men polisen verkar chanslös inför bluffmakarna. För många av ärendena förblir olösta.

– Det är väldigt svårt att komma åt någon ansvarig för företagen lever oftast väldigt kort tid. Sen är det vissa företag som har sitt säte utomlands, det gör det ännu svårare att utreda, säger Lars-Ola Sörestad, pressansvarig vid polisen i Dalarna.

Med så kallade bluffakturor försöker företag ta betalt för tjänster man inte beställt. Under januari till juni förra året gjordes totalt sex anmälningar om felaktiga fakturor. Tittar man på samma period i år har det kommit in 49. Rent statistiskt innebär det en ökning på 717 procent.

Och varför ökningen är så pass stor kan inte svara på vid polisen i Dalarna.

Det är också fler som blir lurade när de köper varor över internet. Sajter som Blocket och Tradera lockar till sig allt fler oseriösa säljare. Om man blir drabbad ska man inte betala menar polisen.

– Man ska definitivt inte skicka tillbaka och skriva under någonting, för har man skrivit under någonting så kan det mottagande företaget använda underskriften som någon form av godkännande, säger Lars-Ola Sörestad vid dalapolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".