Leksandsföretag lurad av telefonförsäljare

Nu på sommaren blir allt fler uppringda och lurade av såkallade bedrägeriföretag. Företag som säljer tjänster som inte finns eller som inte behövs.  Just nu omsätter den här branschen, enligt Svensk Handel, omkring 400 miljoner kronor per år. Bengt Grimlund i Leksand har ett eget företag och i juni blev han lurad.

– Det är klart att det är väldigt besvärligt, det känns väldigt tråkigt och orättvist. Jag var inte hemma så min fru svarade. Och det visade sig att det här företaget ville domänregistreringar, till exempel punkt org, punkt nu, punkt net, säger Bengt Grimlunds.

Och hans fru sa ja, trots att det är Bengt ensam som står på företaget. Resultatet blev en faktura på närmare 20 000 kronor för domännamn som egentligen inte behövs.

Det här är det vanligaste sättet att bli lurad på. Företag som lurar andra företag att registrera ytterligare domännamn, utöver det oftast redan existerande punkt se toppar svensk handels varningslista för oseriösa företag.

– Det är en form av bondfångeri de ägnar sig åt och lurar företagen, säger Dick Malmlund som är säkerhetschef på Svensk Handel.

Bedrägeriföretagen kringgår lagen på flera sätt, dem bandar samtalen och försöker få den blivande kunden på ett eller annat sätt att säga ja. Oftast lyckas företaget och enligt Svensk Handel finns bara en sak att göra. Som Bengt Grimlund.

– Nu har jag instruerat både min fru och min dotter att ringer man så säger man jag betalar ingenting, jag betalar ingenting, jag betalar ingenting. Så säger jag till telefonförsäljare som ringer, avslutar Bengt Grimlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".