Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Därför blev det omval i Orsa

Publicerat torsdag 21 november 2002 kl 14.34
Det är statens nya myndighet för genomförande av allmänna val, Valmyndigheten, som beslutar när omvalet i Orsa sker. Det gör man nån gång i december efter att valprövningsnämnden, som riksdagen tillsatt för att besluta i omvalsärenden, tagit upp alla överklagningar om kommunvalet.
Det är inte så värst ofta som det blir omval i Sverige på grund av att felaktigheter begåtts. Noggranhet och ärlighet utmärker omständigheterna runt valen. Sedan 1970 har det varit omval endast fyra gånger. I Piteå kommunval 1973, Hallsberg 1979 och i Åre och Borgholm 1985. För att det ska bli omval räcker det inte med att ett fel begåtts. Felet måste också ha betydelse för valets utgång. Det hade det till exempel inte ansåg valprövningsnämnden, när en postsäck med 245 röster kom på avvägar i Uddevalla i valet 1985 och det blev inget omval den gången. Men i Orsa tror nämnden att det haft betydelse om dom fem försenade poströster, som det handlar om, hunnit fram i tid till rösträkningen. Vem som felat är inte utklarat och egentligen idag ganska ointressant. Posten säger att rösterna i vanlig ordning skickats med rekommenderat brev till Orsas valnämnd. Nämnden säger att man inte fått något avi om det förrän det kom en påminnelseavi och då var det för sent för att räkna rösterna. De fem rösterna hade kunnat avgöra vad det sista mandatet i kommunfullmäktige hamnade. SPI, Sveriges Pensionäres Intresseparti, var bara en röst från mandatet och miljöpartiet två röster. Det faktum att fyra av de fem rösterna kom från en vårdinstitution för äldre gör att sannolikheten finns för att SPI skulle ha fått en eller fler röster. Varför då inte bara räkna dom fem rösterna nu efteråt? Jo, då är valhemligheten i fara för dom fem som röstat. Valhemligeheten är helig i svenska vallagstiftning. Ingen, inte ens dom som räknar rösterna, ska ha en möjlighet att lista ut vilket parti en väljare röstar på. I Orsafallet är risken stor för det eftersom det rör sig om fem röster. Alla fem kan ju ha röstat på samma parti. Så det blir nu för Orsa att avvakta valmyndighetens beslut om datum för omvalet. Enligt Vivan Nilsson på Valmyndigheten lutar det åt en valdag i februari. När det väl skett så får länsstyrelsen och kommunen dra igång valapparaten igen. Poströstning kommer att ske i begränsad omfattning i Orsa och kanske också några närliggande orter. Ny röstlängd ska upprättas och rösta får den göra som bor i Orsa 30 dar för valdatumet. Kostnaderna för valet står kommun, länsstyrelse och valmyndighet för på samma sätt som i samband med det vanliga valet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".