Ingmar Bergman har avlidit

Regissören Ingmar Bergman har avlidit i sitt hem på Fårö. Han blev 89 år gammal. Dalarna spelade en stor roll i Bergmans filmproduktion, bland annat spelades den oscarsbelönade Jungfrukällan delvis in i Dalarna.

Sylvia Ingemarsdotter var en av Ingmar Bergmans närmaste medarbetare under många år. Hon bor i Rönnäs i Leksand och hon klippte Ingmar Bergman filmer i 26 års tid, från 1977 till 2003.

– Han var fantastisk på att lösa och minnas vad han hade i materialet och en fantasi att tänka om och att komponera om bilderna, säger Sylvia Ingemarsdotter.

Filmen Jungfrukällan, från 1960, spelade Bergman bland annat in Stygforsen norr om Rättvik och i Skattungbyn och filmen sägs vara ett tydligt exempel på hur Bergmans filmer inspirerats av Dalarna.

Även filmen Nattvardsgästerna från 1963 spelades in i Dalarna, i närheten av Orsa Finnmark. Som ett tack från regissören till trakten och dess befolkning hade både Nattvardsgästerna och Jungfrukällan sina urpremiärer i Dalarna.

Ingmar Bergman mormor hade sommarhus i Borlänge och Bergman tillbringade därför sina barndomssomrar i länet. Filmen Söndagsbarn, regisserad av sonen Daniel med manus av Ingmar, beskriver hans barndomsminnen från Dalarna.

Även som vuxen fortsatte regissören att besöka Dalarna. Flera av femtiotalets manuskript blev till vid vistelser på Hotell Siljansborg i Rättvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista