Dalarnas idrottsförbund känner inte till homofobin inom idrotten

Homofobin är stor inom idrotten. Det här menar RFSL och det här är också temat på årets Pridefestival som pågår i Stockholm. Svenska Riksidrottsförbundet säger att man jobbar med den här frågan men inom Dalarnas Idrottsförbund görs inga särskilda insatser för att motverka homofobin inom sportens värld. Och nu får förbundet bakläxa av RFSL.

– Hitintills har vi inte gjort några särskilda insatser men det är bra att frågan uppmärksammas. Det som finns är ett generellt uppdrag att alla ska kunna vara med i idrotten och det gäller också den här gruppen av personer, säger Britt Källström som är ordförande i Dalarnas Idrottsförbund.Enligt RFSL så finns det mest homofobi inom typiska manliga lagsporter. Till exempel som ishockey och fotboll. Men på Dalarnas Idrottsförbund känner man inte igen problemen med homofobi inom idrotten.

– Jag har inte hört diskussionen här i Dalarna alls. Jag har inte fått några signaler alls. Det kanske är en fråga som finns där i tysthet, säger Britt Källström.

Nu får förbundet bakläxa av RFSL.
– Om man från ledningens sida i Dalarna inte ens känner igen problematiken då tror jag att man har väldigt mycket att ta itu med från ledarnas sida, säger Sören Juvas som är förbundsordförande för RFSL. Han menar att förbundet måste utbilda sig i frågan innan dem kan göra någonting åt problemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista