Landstingets lönepolitik kritiseras

Psykologen Monica Brun anser att landstingets lönepolitik inte premierar de som får vården att fungera. Hon säger att hon är besviken över hur landstinget värderar sina anställda och nu lämnar sin tjänst som psykolog vid psykiatrin i Säter.

– Jag har i jättemånga år försökt få upp min lön och fått olika besked om varför det inte går, säger Monica Brun.

När Monica Brun upptäckte att en manlig kollega fått tre tusen kronor mer i månaden efter en betydligt kortare anställningstid och i våras beslöt hon att anmäla det hon uppfattade som lönediskriminering till Jämo.

Landstinget Dalarna menade däremot att den manliga kollegan var så attraktiv på arbetsmarknaden att en högre lön var motiverad. Något som Jämo inte kunde motbevisa och ärendet lades ner. Nu har Monica Brun fått nog och lämnar landstinget.

– Jag tycker att alla dom som bär upp sjukvårdssystemet kan kliva av. Jag uppmanar alla med låg lön att gå samman eller kliv ur, säger Monica Brun.

Lena Jönsson är tillförordnad landstingsdirektör och hon säger att det är marknaden som styr.

– Man sätter löner som man måste för att behålla personalen men också en betalning som är rimlig i förhållande till arbetets utförande, säger Lena Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista