Dalarnas landstingsråd långt ner i löneligan

Dalarnas landstingsråd tjänar sämre än andra landstingspolitiker i landet. Det visar en kartläggning som nyhetsbyrån Sirén har gjort. Snittlönen för en heltidspolitiker inom landstingen i Sverige är idag är 50 970 kronor och Dalarnas råds snittlön är knappt 47 000 kronor.

I Dalarna är det sex personer som är landstingsråd på heltid. Bäst av råden tjänar socialdemokraternas Alf Johansson. Med sin lön på 51 200 ligger han 230 kronor över snittlönen i riket. Men i övrigt så ser det sådär ut, för Dalarnas sjukvårdsbossar. Det är bara fem landsting som betalar sina politiker sämre löner.

Båda de kvinnliga råden, Inga-Lill Persson, s, och Ann- Katrins Lofvars från miljöpartiet hamnar långt under snittlönen för de kvinnliga råden.

Medelvärdet för tjejerna i undersökningen är 53 467 medan kullorna Persson och Lofvars ”bara” kan kvittera ut 46000 i månaden. Bäst av alla råd tjänar stockholmsmoderaten Chris Heister. Precis 100 000 står det på hennes lönebesked. Stockholmsråden är också de som har den bästa snittlönen i riket - 15 råd tjänar i medeltal 87 467 kronor.

Allra minst i lönekuvertet får landstingsråden i Sörmland. Sörmlandsråden är de sämst betalda råden bland både kvinnor och män, med drygt 38 000 i medellön.

Siffrorna i undersökningen är baserade på uppgifter från landstingens egna personalavdelningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista