Automatisk brandlarm kan vara avgörande

Ett automatiskt brandlarm direkt kopplat till räddningstjänsten kan vara det som gör skillnaden mellan en tragedi och ett lyckligt slut vid en brand liknande den i Falun i onsdags.  Fastigheten på Stigaregatan saknade ett sådant larm, och det kan ha varit avgörande för utgången av branden.

– Man vet inte hur det såg ut och hur brandförloppet skedde. Men sannolikheten är att om det funnits ett automatiskt brandlarm i byggnaden och branden startade i byggnaden så har ju räddningstjänsten varit tidigare på plats, säger Stefan Karlsson som är enhetschef på Räddningstjänsten Dala Mitt.

Räddningstjänsten kan kräva av fastighetsägare att en byggnad utrustas med automatiskt brandlarm. Det gäller oftast ställen där människor sover som har dålig lokalkännedom eller inte kan ta sig ut på egen hand. Det kan handla om vandrarhem, vårdinrättningar eller skolor. När det gäller byggnader av kulturhistoriskt värde kan räddningstjänsten bara ge råd om automatlarm.

Britt-Inger Halvarsson är regionchef för Alokton, som ägde byggnaden som brann i Falun och på Alokton hade man inte hunnit tänka på automatiskt brandlarm.

– Alokton övertog fastigheterna i december förra året, och vi har precis påbörjat ett förebyggande brandskyddsarbete där vi går runt till stora hyresgäster i gallerior och restauranger, som vi ska göra tillsammans med räddningstjänsten, säger Britt-Inger Halvarsson som regionchef för Alokton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista