Bjursåsvargen är död

En DNA-analys av en varg som hittades i Filipstads kommun i Värmland i april har visat att den vargen är den så kallade Bjursåsvargen. Bjursåsvargen uppträdde oskyggt in trakterna kring Bjursås norr om Falun förra sommaren och rev ett stort antal får. Dödsorsaken har inte kunnat fastställas. Den döda vargen hade en läkt skottskada i ett bakben.

Det var i slutet av förra sommaren som den så kallade Bjursåsvargen gäckade fårägare och skyddsjägare i trakterna i och kring Bjursås mellan Falun och Rättvik. Vargen rev runt 40 får och länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt på vargen.

Men den jakten slutade utan resultat och i november avblåstes jakten, dels för att attackerna på får upphört, dels för att man upptäckt att det fanns en hona med valpar i reviret.

– Hon har hittat en ny partner. Så det här betyder inget dramatiskt alls för vargstammen, säger Lena Berg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen

När vargen hittades i Värmland i våras inledde polisen i Värmland en förundersökning om misstänkt jaktbrott men eftersom ingen dödsorsak kunde fastställas lades undersökningen ned.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista