Energiskog blir vägkäppar

Många energiskogsodlare i Sverige lägger ned sin verksamhet, bland annat på grund av bakterieangrepp, men det finns de odlare som arbetar vidare och hittar nya användningsområden. Lantbrukaren Karl-Gustav Björk i Hedemora har hittat en ny nisch. Han tillverkar bland annat vägpinnar av sin salix.

Karl-Gustav Björk i Hedemora har odlat salix, snabbväxande pil, sedan 1985. Han var en av de första odlarna i Sverige och i dag är odlingen 40-45 hektar stor.

De flesta odlare bränner sin energiskog men Karl-Gustav Björk har hittat andra användningsområden. Han gör vägkäppar. Ungefär 300 000 käppar om året gör han och säljer till kommuner, vägföreningar och företag. Inkomsterna för käpparna ligger på omkring 900 000 kronor per år.

– Det finns väldigt många möjligheter med salix, bland annat som häckmaterial, om man gör kojor, spaljéer eller koner för klängväxter, säger Karl-Gustav Björk.

– Ur miljösynpunkt är det bättre att odla salix än spannmål, det är nästan noll näringsläckage från salixodlingen, säger Karl-Gustav Björk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista