Konflikter i SSU kritiseras

SSU har präglats av turbulens med ordförandeavhopp och skandaler som avlöst varandra under senare år. Inför förbundets kongress, som öppnar i dag, har det varit ytterligare en strid om ordförandeposten. Peter Hultqvist, ordförande för socialdemokraterna i Dalarna, har tröttnat på bråken och säger att SSU är en besvikelse.

Det har varit strider i SSU i många år. Det har varit en höger och en vänster som bittert kämpat om platserna i ledningen.

Trots att ordförandestriden den här gången sägs stå mellan två högerkandidater så lever splittringen kvar. Peter Hultqvist säger att ordförandestriderna skadar SSU och han säger att det handlar om mer.

– Det är för liten verksamhet, för smal medlemsbas och för mycket koncentration på denhär typen av strider, säger Peter Hultqvist.

Victor Zachrisson är ordförande i SSU Dalarna och han tar kritiken med ro.

– Jag tycker inte att vi bråkar. Det är mer en demokratisk styrka att vi har två kandidater, säger Victor Zachrisson.

Peter Hultqvist överväger indragna bidrag om inget händer. Men Victor Zachrisson är ändå lugn och tror att när väl kongressen är över kommer det att bli bättre.

– Det är mycket större tolerans i förbundet idag, där man kan tycka olika saker, säger Victor Zachrisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista