Salmonellasmitta i Avesta

Sex personer har smittats av salmonella vid ett besök på en restaurang i Avesta. Miljöenheten har tagit prover på restaurangen men fortfarande är det oklart exakt var smittan kommer ifrån. Det är ovanligt att sex personer insjuknar i salmonella samtidigt säger smittskyddssköterskan Bodil Petersén till Dalanytt.

– De som har drabbats av det här, har alla ätit ute flera gånger under veckan före de blev sjuka. Det finns en restaurang som alla har varit på, säger Bodil Petersén, smittskyddssköterska vid Falu lasarett.

Det var i mitten av juli som personerna blev sjuka. Man vet ännu inte vilken typ av livsmedel som smittan kommer ifrån. Och det verkar inte som smittan beror på dålig mathållning hos restaurangen för miljöenheten i Avesta menar att resturangens rutiner fungerar bra. Och det är ganska ovanligt att vi smittas av salmonella här i Sverige.

– De flesta som får salmonella får det utomlands på resa, säger Bodil Petersén.

Hur vanligt är det att sex personer smittas samtidigt?
– Nej det är inte så vanligt, nu har vi inte haft något salmonellautbrott på flera år, om jag inte missminner mig i Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista