Poolförsäljningen ökar men få tänker på badsäkerheten

På bara ett år har poolförsäljningen ökat med 40 procent i Dalarna, men få tänker på badsäkerheten. Och många av de trädgårdspooler som säljs har undermålig skyddsutrustning.

– Kunderna har ingen aning och de tänker inte på vad som kan hända, säger Jonny Eriksson som är försäljare på Folkpool i Falun.

På senaste tiden är väldigt många som har skaffat pool i Dalarna. Att skaffa pool är inte farligt i sig, men få tänker på badsäkerheten, och att man faktiskt enligt lagen om skydd mot olyckor har en ansvar över att hålla uppsikt på alla badande.

– Barnen är väldigt utsatta i de här miljöerna. Man kan likställa det här vid att ha en sjötomt, för det är ändå vatten och de flesta polerna är ganska djupa.  Det räcker med ett par centimeter vatten för att ett barn ska drunkna, säger Henrik Josefsson, från Svenska livräddarsällskapet.

Det är främst trädgårdspoolerna som är farliga, eftersom skyddsutrustningen som säljs till är undermålig med till exempel icke godkända överdrag. Och dessutom verkar det vara si sådär med informationen om badsäkerhet från säljarna.

– De som säljer de här enklare paketen på andra ställen måste liksom ta tag i det lite mer och inte bara skeppa av en massa prylar, säger Jonny Eriksson som är försäljare på Folkpool i Falun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista