Olika åsikter om högskolans framtid

Högskoleverkets nye chef Anders Flodström vill att Sverige ska ha färre universitet. Högskolan Dalarna har länge kämpat för att uppnå universitetsstatus - planer som nu kan grusas.

Bengt Eriksson är förvaltningschef och tillförordnad rektor på Högskolan Dalarna och han tror att förslaget i värsta fall kan leda till ökade klyftor inom utbildningsvärlden.
– Det här är ju ett utspel som är en form utav elitsatsning som bygger på att störst är bäst, säger Bengt Eriksson. Det som är mest allvarligt är ju om högskolorna blir någon form av farmarlag för universiteten, fortsätter han.

Men Jonas Hillerström som är ordförande i Falu studentkår är inte orolig.
– Jag tror inte att det handlar om någon klasskillnad, det handlar om en uppdelning i vad som ska vara grundutbildning, som bedrivs på till exempel Högskolan Dalarna, och forskarutbildning, som bedrivs vid universiteten, säger han.
– Studenterna vid Högskolan Dalarna kommer inte att påverkas av det här utspelet, det är jag övertygad om, avslutar Johan Hillerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista