Många har problem att betala tillbaka SMS-lån

Det är många fler än man trodde som har problem att betala igen så kallade SMS-lån och som därför får sina skulder noterade hos kronofogdemyndigheten. Det är särskilt ungdomar och tidigare skuldsatta som fått problem och det finns inget som pekar på att Dalarna skulle vara ett undantag.

– Det är enkelt och följer man instruktionerna så har man pengar inom femton minuter, säger Helena Svärdström. Hon är inte ensam om att ha tagit ett så kallat SMS-lån. Men när hon betalade tillbaka är det många andra som hamnat hos kronofogden. Och nu varnar kronofogden för att det är än fler än man tidigare trott som fått problem med att betala tillbaka sina SMS-lån.

– Och det vi är oroliga för är ju att det här kanske går lite snabbt, det är väldigt lätt att få pengarna. Och då är vi oroliga för att man kanske impulshandlar eller impulslånar till att handla saker, säger Åke Lundholm som är informationsansvarig på Kronofogdemyndigheten.

Det är särskilt är personer under 25 år och redan skuldsatta, som fått problem att betala igen sina SMS-lån. Många uppfattar inte hur dyra lånen egentligen är och på femton minuter hinner inte företagen göra någon egentlig kreditprövning. Och förutom att se över reglerna för kreditprövning vill man på Kronofogdemyndigheten att det ska gå långsammare att få lån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista