Förbudsregister ska stoppa djurplågare

Djurplågare ska nu få svårare att fortsätta med sin verksamhet. Det här då Jordbruksminister Eskil Erlandsson kommer att lägga fram ett förslag till ett nationellt djurförbudsregister, som utarbetats av Djurskyddsmyndigheten.

Olle Rydell som är länsveterinär välkomnar registret som han hoppas kommer att hjälpa länsstyrelsen att komma åt de värsta djurplågarna.
– En person som har ett förbud mot att ha djur ska inte kunna komma undan det genom att flytta till en annan kommun, tidigare har man kunnat kringgå det här förbudet på det viset, säger Olle Rydell.
Sedan tre år tillbaka har man gjort 44 tvångsomhändertagningar av djur som misskötts och utfärdat totalt 18 djurförbud. Huvuddelen gäller sällskapsdjur som farit illa men Olle Rydell tycker att det är alltför många jordbrukare som fått förbud. Har man djur som sin försörjning borde man ta hand om sina djur bättre, tycker han och allvarlighetsgraden har också ökat med åren.
Just nu är ett par ärenden under luppen för eventuellt djurförbud. Ett fall gäller totalförbud för all djurhållning och det andra gäller ett partiellt förbud där en person har fler djur än vad han har rätt till – och lyfter bidrag även för de djur man inte har tillåtelse att ha.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista